FastTrack er kæmpe skridt i den rigtige retning

Der kom gang i nogle gode diskussioner på workshoppen om selektivitet i konsumfiskeriet, der blev afholdt i Hirtshals torsdag den 1. juni. Der er dog mange ting at holde styr på, når en fisker ønsker at ændre et fiskeredskab, så det kan fiske mere selektivt.

Det skal projektet FastTrack gerne være med til at ændre, så det bliver både lettere og hurtigere at få ændringer gennem EU-systemet.

– Det vi har nu med FastTrack er et kæmpe skridt i forhold til, hvad det har været. Vi kommer ikke hele vejen, som vi gerne ville – men det er et stort skridt. Med god vilje, kan vi godt forvente ændringer i de tekniske regler. FastTrack kommer ind og underbygger det, videnskaben kommer med. Så jeg vil sige, at det går den rigtige vej – men som alt i EU tager det tid, sagde chefkonsulent og biolog i Danmarks Fiskeriforening PO, Michael Andersen.

Forvaltning

Det er en ting at ændre fiskeredskaber, så de fisker mere selektivt. Det giver god mening for fiskeren, der for eksempel har en stor jomfruhummerkvote uden ret meget andet kvoteret fisk, at hans redskab sorterer fisken fra, så kun jomfruhummeren kommer med om bord. Men der er mere i det, end som så.

– Det kommer også an på, hvad ICES finder på fra år til år. Det er umuligt at forudse, så selvfølgelig har forvaltningen stor betydning for det her. For at komme ud over det, skal fiskeren have mulighed for at benytte andre redskaber. De skal kunne vælge et andet redskab, der passer bedre til deres fiskeri – alt efter hvordan forvaltningen ser ud på det pågældende tidspunkt. Så flere valgmuligheder i stedet for tvang er vejen frem, sagde Michael Andersen.

– Der er indført discardforbud, men fiskeren må kun bruge et redskab, som skaber discard. Og så bliver fiskeren straffet for discard, det holder jo ikke, tilføjede han.

FAKTA

 FastTrack er et samarbejde mellem Danmarks Fiskeriforening PO, DTU Aqua og Aalborg Universitet.

Repræsentanter fra Danmarks Fiskeriforening PO er brobyggere mellem erhvervet og forskere.

Fiskeriteknologer fra DTU Aqua står for projektledelsen.

FastTrack har modtaget økonomisk støtte fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen og den Europæiske Fiskerifond.