Giv DTU Aqua et tip, hvis du ser tun i Danmark

Workshop-e1460981790619Efter mange års fravær er den blåfinnede tun tilbage. DTU Aqua vil rigtig gerne høre om det, hvis man ser tun i dansk farvand

For første gang siden 1960’erne er en blåfinnet tun blevet fanget i Danmark. Det var en tun på tre meter, som blev fanget af en lystfisker i Skagerrak. Observationen af tun i Skagerrak står ikke alene. I forrige uge fangede en norsk fiskebåd 190 tun med not i Norskehavet. Og den blåfinnede tun er de senere år også begyndt at blive fanget i forbindelse med makrelfiskeri i Grønland.

For professor Brian MacKenzie, DTU Aqua, er tunens genbesøg i dansk farvand næsten som en drøm, der bliver til virkelighed.

– Vi har regnet med og håbet, at den måske ville komme, men det er noget helt særligt at opleve, at nu er den her. Og at den tilmed ankommer i det tidlige efterår, som er på samme tidspunkt, som tunen plejede at komme til Danmark i stort antal for 40-50 år siden, da der var et fiskeri på den herhjemme i blandt andet Øresund, det er spændende, vurderer professoren.

Giv DTU Aqua et tip

For at kunne følge tunens genkomst, vandring og udbredelse tæt, vil DTU Aquas Brian MacKenzie rigtig gerne høre fra folk, der ser tun i danske farvande. Det kan, sammen med oplysninger fra andre områder i Norden og historiske oplysninger fra tunens tidligere optræden i Danmark, give et samlet billede af tunens færden i danske og nordiske farvande.

– Tunen er derude og bliver set af både erhvervs-  og sportsfiskere, så ved at samle de oplysninger kan vi få et klarere billede af tunens vandringsmønster, for eksempel hvornår de ankommer, og hvornår de tager af sted igen, siger Brian MacKenzie og fortsætter:

– Observationerne kan også give et billede af, hvor mange tun der er. Fiskepopulationer plejer at fordele sig over større områder, når de er større, så tunens optræden her kan være tegn på, at bestanden har det bedre, end den længe har haft det, og at der er godt med føde for den nu.

Det er i dag ikke tilladt hverken for lyst- og fritids- eller erhvervsfiskere at fiske efter tun i Danmark, da Danmark ikke har en national kvote på arten.

Hvis du ser tun i dansk farvand, kan du kontakte professor Brian MacKenzie på mail: brm@aqua.dtu.dk, eller telefon 21 31 58 14.

Se mere på DTU Aquas hjemmeside