Mærkning af tun ramt af dårligt vejr

Under sidste års tunmærkningsprojekt blev der på 14 dage mærket 91 blåfinnede tun i Skagerrak af både fra Danmark og Sverige. I år – godt halvejs inde i uge nummer to – er der mærket 40 blåfinnede tun. Det vil sige, at man ligger et godt stykke under sidste års resultat. Alligevel anser forskere fra DTU Aqua det som en succes.

– Vi begyndte i sidste uge, og vi kom godt i gang. Men så kom det dårlige vejr. I denne uge har vi også haft en del dårligt vejr. Men 40 tun er stadig et godt resultat. I år har vi indtil videre været ude i 5 dage, hvor vi sidste år var ude hele 9 dage, fortæller professor Kim Aarestrup, DTU Aqua, der står for at mærke fiskene.

Han overvejer i øjeblikket at ansøge om en ekstra uges tunfiskeri.

– Det har virkelig været en træls uge med dårligt vejr, så måske søger vi om lov til at fiske og mærke blåfinnet tun i uge 37 også. Men så gør vi det med dem, som kan. Mange har sagt, at de gerne vil blive og hjælpe, så det er jo dejligt, siger Kim Aarestrup.

Forskellige mærker

De blåfinnede tun, der er blevet fanget, mærket og sluppet løs igen, har fået forskellige mærker på.

Der findes 3 forskellige mærker. Et standardmærke fra Tunkommissionen, så man kan se, hvor den er fanget. Et elektronisk mærke, som er beregnet til at sidde på tunen i et år og indsamle data, og som så sender data via satellit om tunens vandring, vanddybde, temperatur og så videre. Det sidste elektroniske mærke er et akustisk mærke, som sender i 10 år, når tunen svømmer forbi lyttestationer, som er placeret rundt omkring i verden.

– Vi er stadig på flade fødder i forhold til viden om tunen. Vi mangler data om deres vandring. Men hver gang vi mærker en tun, får vi mere viden om deres vandring, fortæller Kim Aarestrup, som meget gerne ser, at projektet løber mange år endnu.

– Hvis vi virkelig skal vide noget om tunfisken, så skal projektet køre i 10 år endnu, så vi kan fange de tun, der er blevet mærket, og så vi får indsamlet data fra alle de mærkede tun i en 10-årig periode, siger Kim Aarestrup.

Grillet tun

Nogle gange går det galt, når man er med i et forsøgsfiskeri. Det skete også i sidste uge, hvor en tun uheldigvis døde. Den var så sulten, at den først snuppede en krog fra en båd, hvorefter den svømmede over og snuppede krogen fra nabobåden. Således lå begge både og kæmpede med tunen.

– Det sker, at der dør nogle stykker. De går så af på Tunkommissionens forsøgskvote. Herefter har de 3 måder, man kan komme af med den døde tun på. Man kan dumpe den i havet, hvilket jeg synes er spild at ressourcer. Man kan give den til velgørenhed. Men så risikerer man at få skældud af dem, der lever af at levere mad. Og så kan man dele den mellem de deltagende frivillige, siger Kim Aarestrup, som fortæller, at der blev holdt en fin grillaften.

– Jeg fik hovedet og maven til forskning, og resten fik de deltagende fiskere. Så holdt de en stor grillaften, og det synes jeg er fint. De gør det her frivilligt og betaler selv for at få båden her til Skagen, de betaler selv for overnatning og for forplejning. Så at de havde en fin aften, hvor de kunne få en grillet tun-bøf, synes jeg bare er fint, siger Kim Aarestrup.